Coroanele dentare

Coroanele dentare

1_16Dintii care sunt afectati de carii, sa care au culoarea modificata ori a suferit afectiuni grave, mai grave decat o simpla plomba in unele cazuri put fi tratati. Nu trebuie sa va descurajeze aspectul neatragator al acestoraci sa cutati o solutie pentru remedierea problemei.

Coroanele dentare – reprezinta solutia de tratament in cazul dintilor cu probleme majore (abrazati, fracturati, nealiniati sau chiar distrusi).


Ce reprezinta coroanele dentare?


Dintii cu probleme majore au nevoie de un nou invelis (exterior), pentru a avea aspectul ingrijit si stralucitor. Coroanele sau, sub o alta denumire, capele reprezinta modul de a restaura un dinte cu un material special creat pentru a reda aspectului lui initial. Coroanele pastreaza functionalitatea dintilor, rezistenta si confortul formei originare. 

Asadar, coroanele sunt folosite atat pentru recrearea aspectului initial al dintilor care au suferit afectiuni considerabile, cat si pentru a obtine dinti mai albi, atunci cand tratamentele de albire nu au efect .


Ce pasi sunt urmati pentru a restaura dintii folosind coroanele dentare ?


1.    Dintele este micsorat astfel incat coroana dentara sa poate fi asezata peste acesta.
2.    Medicul dentist realizeaza o amprenta, care va fi trimisa in laborator pentru elaborarea coroanei
3.    Este aplicata peste dinte o coroana temporara pana la prepararea coroanei permanente
4.    Cand coroana permanenta este realizata de catre laborator (tehnicianul dentar), aceasta va fi montata de catre medicul stomatolog in locul coroanei temporare.


Ce materiale sunt folosite in prepararea coroanelor dentare?


Tehnica dentara foloseste, in general, ca principal material ceramica (portelanul) integral  sau in diferite combinatii: metal, platina, aur. Coroanele dentare 100% ceramica sunt recomandate numai pentru dintii frontali (din fata), alegerea predominanta de material pentru coroanele total ceramice fiind zirconiul sau materialele din alumina. 

Materialul este ales impreuna cu medicul dentist, luand in discutie caracteristicile estetice, durabilitatea, rezistenta, precum si zona in care va avea loc lucrarea.

Aplicarea coroanelor dentare este numita  in limbaj popular imbracarea dintilor. Exista, pe langa lipsa de informare asupra acestei ramuri a stomatologiei, numita protetica dentara (reconstructia danturii)  si o serie de mituri pentru care stiinta ne poate raspunde convingator.


Sa lamurim cateva aspecte!


Coroanele de ceramica dentara nu sunt afectate de variatiile de temperatura ale alimentelor consumate, ele fiind la fel de rezistente ca smaltul dentar. Fisurarea coroanelor sau fracturarea lor este posibila, in aceleasi conditii ca ale dintilor initiali.

 Pentru ca dintii sa fie din ce in ce mai rezistenti trebuie ca toate normele de igiena sa fie respectate, oferindu-se o atentie deosebita curatarii interdentare. Se recomanda evitarea mastcarii dure sau a alimenteor foarte reci respectiv foarte calde pentru pastrarea sanatatii dintilor.

Pentru a avea dinti albi stralucitori sau pentru a reconstrui dintii cariati si tociti exista numroase solutii dspre are pteti intreba medicul stomatolog.