10 afectiuni ale dintilor

10 afectiuni ale dintilor

10Motivul principal pentru care sunt vizitate cabinetele de medicina dentara este reprezentat de durere. Durerea poate fi cauzata de numeroase probleme dentare ce pot aparea  pe parcursul vietii, prin urmare cea mai buna masura impotriva acestora este preventia.

Cea mai freventă problemă cauzatoare de durere este caria dentară, afecţiune care atacă substanţa dentară şi poate duce până la extirparea pulpei dentare sau în unele cazuri chiar extracţia dinţilor. Caria trebuie reperată şi stopată în stadii în care se poate remedia şi reface arhitectura dintelui cu materiale estetice.

Placa bacteriană şi tartrul depuse pe suprafaţa dinţilor constituie deasemenea o problemă foarte frecventă în rândul pacienţilor. Controalele periodice şi igienizările regulate vor remedia relativ uşor această problemă prin detartraj ultrasonic, air-flow şi periaj profesional în cabinetul dentar.

Lipsa unora sau a mai multor dinţi este una din cele mai grave dar şi frecvente probleme. În acest caz, aparatul masticator este afectat destul de major, creând probleme semnificative. Medicul va trebui prin soluţii protetice adecvate să refacă funcţia masticatorie a acestuia şi astfel să îmbunătăţească semnificativ calitatea vieţii pacientului.

Halena sau respiraţia urât mirositoare este altă cauză a vizitelor în cabinetul stomatologic. Ea poate fi dată de multe cauze dentare, carii, lucrări protetice retentive, tartru etc, de aceea, pentru eliminarea ei este nevoie de un consult de specialitate şi de un tratament adecvat.

Gingivita şi problemele parodontale dau mari bătăi de cap pacienţilor. Aceştia acuză dureri, sensibilitate, mobilitate a dinţilor, sângerări dentare, afectând structura de susţinere a dintelui. Acestea se vor remedia cu ajutorul tratamentelor specifice, igiena având un rol foarte important în acest caz, tartrul şi placa bacteriană fiind principalii vinovaţi ai apariţiei gingivitei şi bolilor parodontale. În lipsa tratamentului, consecinţele pot fi devastatoare ducând până la pierderea dinţilor.
      
O altă problemă dentară frecventă este dată de poziţia incorectă a dinţilor pe arcada dentară, de aici plecând diverse nemulţumiri ca de exemplu zâmbetul inestetic, ocluzia incorectă, dureri la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare. În acest caz, cel care va remedia situaţia, este medicul ortodont. Tratamentul durează în general între unul şi doi ani, şi este relativ uşor suportat de pacient.
      
Dinţii hipersensibili 
reprezintă un alt motiv pentru vizita la medicul dentist. Aceştia dau o stare de inconfort pacienţilor, prin dureri datorate ingerării unor alimente şi băuturi reci, calde şi uneori dulci. Sensibilitatea poate aparea şi în timpul periajului sau folosirii aţei dentare. De aceea este indicat sa folosesti periute de dinti cu perii care sa nu agreseze dintii sensibili, cum ar fi Oral B Pro Flex, care prin cele doua parti laterale flexibile asigura o curatare avansata a intregii guri.
      
Eroziunea dentară este reprezentată de pierderea de substanţă dură dentară datorită atacării smalţului de diferiţi acizi. Simptomele pot fi de la sensibilitate până la probleme grave cum ar fi fracturile de smalţ.
     
Bruxismul este afecţiunea în care pacienţii scrâşnesc din dinţi involuntar, fie în timpul zilei, fie în timpul nopţii. Aceştia acuză dureri de cap, dureri dentare, la nivelul articulaţiei, iar în timp, probleme la nivelul dinţilor cum ar fi abraziunile şi fracturile dentare. Stomatologul poate însă depista şi rezolva această problemă, prin aplicarea unor gutiere de plastic care protejează cele doua maxilare de un contact puternic între ele şi care relaxează musculatura prin poziţionarea corectă a arcadelor dentare.
     
Molarii de minte pot reprezenta o problema stomatologica prin aparitia lor pe arcada dentara deoarece ei modifica pozitia celorlalti dinti si pot genera dureri atunci cand nu cresc complet pe arcada iar in cazul in care e necesara extractia aceasta poate fi traumatizanta din cauza pozitiei lor si a radului de implantare a lor in os.