Afectiuni post-extractie

Afectiuni post-extractie

3_02Sunt cateva probleme care pot sa apara in urma uxtraxti complete. Unele din ele nu pot fi evitate iar altele sunt sub controlul pacientului.

• Hemoragia:

Sangerarea este inevitabila si trebuie asteptata pentru cel putin trei zile. Deschiderea gurii in aceasta perioada nu este indicata deoarece sangle formeaza cheaguri la locul de extragere iar deschiderea gurii le va disloca. Rezultatul va fi o intirziiere in vindecare si o perioada prelungita de singerare. Mesele de tifon sunt indicate a fi plasate la locul extractiei si muscate sau impinse cu presiune pentru a efectua hemostaza. Acestea vor ajuta la oprirea singerarii dar nu trebuie sa irite extractia si sa prelungeasca sangerarea prin inlaturarea cheagului. Sangerarea trebuie sa scada gradat si notabil dupa schimbarea mesei. Daca sangerarea se mentine chirurgul trebuie anuntat. Un pliculet de ceai ud poate fi plasat in locul mesei. Taninul pe care-l contine acesta ajuta la reducerea singerarii.

Datorita cheagului de sange care se formeza, expus la aer si la bacteriile abundente din gura, apare un miros neplacut la schimbarea mesei. Mirosul persistent este acompaniat frecvent de un gust ranced din plaga. Aceste simptome vor diminua intr-o perioada de timp nedeterminata, desi una pana la doua saptamani este normal. Daca infectia intra in locul de extractie, medical dentist va umple o seringa fara ac cu parti egale de peroxid de hidrogen si apa sau clorhexidina gluconat si va spala plaga pentru a inlatura bacteriile si alimentele care s-au colectat.

• Uscaciunea plagii:

Este o inflamatie dureroasa a osului alveolar, nu o infectie si apare cand singele coaguleaza la locul de extragere fiind apoi dislocate mai devreme sau nu se formeaza de loc. Inca nu se cunoaste cum si de ce se formeaza. In unele cazuri nu tine de controlul pacientului. Totusi in unele cazuri cauza este neatentia pacientului fata de instructiunile date de dentist. Fumatul, suflatul nasului, scuipatul sau bautul cu paiul pot cauza acest fenomen alaturi de alte activitati care modifica presiunea in interiorul gurii cum este stranutatul sau suflatul la un instrument muzical. Riscul de a dezvolta uscaciunea este mare la fumatori, diabetici si dupa extractiile complicate. Locul extractiei va deveni iritat si dureros datorita inflamatiei osului de sub dinte. Aceste simptome se agraveaza cind resturile alimentare sunt prinse in cavitate.

Medical va curata cavitatea sub anestezie locala pentru a determina formarea unui alt cheag de sange sau va prescrie medicamente topice cum este alvogel pentru a fi aplicate pe locul afectat. Un medicament nonsteroidian antiinflamator cum este ibuprofenul poate fi prescris pentru a ameliora durerea. In general conditia este autolimitanta si se vindeca in citeva saptamini fara tratament.

• Tumefierea:

Tumefierea nu trebuie confundata cu fenomenul de osteita alveolara sau uscaciunea cavitatii de extractie, desi este de asteptat si este un semn ca procesul de vindecare decurge normal. Nu exista o durata generala pentru aceasta problema; severitatea si durata tumefierii variaza de la caz la caz. Chirurgul va spune pacientului cat va dura tumefierea si cand va incepe sa diminue. Daca aceasta nu diminua in perioada normala medical dentist trebuie contactat. In timp ce tumefierea nu va dispare complet pentru cateva zile dupa ce atinge apogeul, tumefierea care nu incepe sa scada sau se agraveaza poate fi o indicatie de infectie. Tumefierea care reapare dupa cateva saptamini este o indicatie de infectie cauzata de un os sau fragment de dinte inca in plaga si necesita tratament imediat.

• Lezarea nervilor:

Leziunile nervoase sunt o problema a extractiilor celui de-al treilea molar dar pot apare la orice extractie. Doi nervi sunt interesati si se gasesc in duplicat: unul pe dreapta si celalalt pe stanga.

Nervul alveolar inferior care intra in mandibula prin foramenul mandibular si iese prin barbie prin foramen mental. Acest nerv determina senzatiile dintiilor inferiori pe dreapta sau stinga arcadei dentare, ca si simtul atingerii in barbia si jumatate din buza inferioara.

Nervul lingual madibular, care porneste din trigemen si se extinde si in limba are legatura cu simutul atingerii si simturi gustative. Astfel de leziuni pot sa apara in extractii chirurgicale si sunt rare, de obicei temporare in functie de tipul de leziune.