Imagistica stomatologica este o parte care se integreaza in practica mediculi stomatolog si este aproape indispensabila pentru realizarea si administrarea uni tratament sstomatologica corespunzator si de buna calitate.
Digitizarea in radiologie este expresia cea mai puternica a evoluţiei tehnologiei de la descoperirea radiatiilor X incoace. Desi au trecut aproape 30 de ani de la aparitia primului senzor digital intraoral, implementarea si utilizarea pe scara larga a radiologiei digitale in Romania este, inca, deficitara prin comparatie cu celelalte state europene. Motivele sunt multiple, incepand de la lipsa echipamentelor röntgen din cabinetele medicilor dentisti romani, pana la costurile de achizitie mari si ezitarile in utilizarea calculatoarelor. La acestea se adauga si lipsa literaturii de specialitate in limba romana referitoare la prezentarea tehnicilor si echipamentelor digitale de achizitie a imaginii.
“Radiologie digitala stomatologica.Elemente de baza” este prima lucrare care trateaza acest subiect in literatura nationala de specialitate si isi propune sa ofere informatii complete din domeniul imagisticii si radiologiei digitale precum si sa incurajeze implemntrea acestor proceduri in Romania.
Obiectivele pe care le-am avut in vedere pentru atingerea acestui scop au fost prezentarea noţiunilor generale despre imaginile digitale, urmate de sistematizarea si analiza comparativa a celor mai utilizati senzori digitali si a metodelor imagistice bi- si tridimensionale de achizitie a imaginii. Am inclus, de asemenea, amanunte legate de istoric, precum şi detalii referitoare la principiul de funcţionare si utilitatea clinica, tinand cont de avantajele/dezavantajele si indicatiile specifice fiecarei tehnici in parte. Coordonatele care au determinat elaborarea acestei lucrari au urmarit atat aspectul didactico-stiintific, cat si cel al strategiei de marketing in alegerea echipamentului optim, conform standardelor si specificului cabinetului sau clinicii. Alaturi de senzori digitali intraorali, utilizati pentru obtinerea radiografiilor retroalveolare, lucrarea contine si o prezentare a noii generatii de echipamente Cone Beam CT, care a revolutionat imagistica stomatologica din ultimii 10 ani datorita beneficiilor aduse si timpului relativ scurt in care a fost asimilata si integrata in practica clinica in intreaga lume.
Medicii si autorii spera ca aceasta lucrare ii va ajuta pe cei care au nevoie de cunostiinte pentru a demara proiecte in activitati de imagistica digitala sau pe cei care lucreaza deja in acest domeniu si va incuraja adoptarea tenologiilor digitale n randul radiologilor in special e catre medicii care cunosc avantajele acestei tehnologii.