Dintii impactati sunt dintii care nu erup din gingie. Impactare este cauzata de obicei de alomerarea dintilor si de lipsa spatiului pentru eruptia unui dinte nou. Impactarea poate aparea atunci cand dintele unui copil este pierdut inainte ca dintele nou sa fie roegatit pentru eruptie pemritand dintelui care ramane sa inanteze in spatiul de rezerva din dintele nou. Majoritatea dintilor impactati sunt masele de minte entru ca sunt ultimii dinti care trebuie sa erupa si mandibula nu are suficient spatiu pentru a ii incomoda.
Dintii impactati sunt predispusi la infectare si nu sunt de folos in mestecat astfel ca sunt inlaturati. Acestia sunt rezecati la cabinetul medicului dentist sub anestezie locala sau sedare.
Dintii impactati determina de asemenea distrugerea radacinii dintilor vecini, fiind o complicatie la aproximativ 5% dintre toate impactarile. Alte probleme asociate dintilor impactati cuprind boala periodontala, cariile, chisturile sau tumorile si ingramadirea altor dinti in gura.
O masea de minte la oameni este oricare dintre cei patru molari, incluzand molarul al treilea mandibular si cel maxilar. Acestia apar intre varsta de 17 si 21 de ani. Cei mai multi adulti au patru masele de minte dar este posibila existenta mai multora, caz in care sunt denumiti dinti supranumerari. Maselele de minte afecteaza de obicei alti dinti pe masura ce se dezvolta devenind impactati. Frecvent necesita extractie.
Inlaturarea unei masele de minte este o operatie chirurgicala minora. In functie de gradul de impactare si de tip, extractia necesita o incizie in gingie, taierea dintelui si inlaturarea osului. Intreaga operatie poate dura cateva zeci de minute in functie de dificultatea prcedurii. Se foloseste anestezic local, sedare intravenoasa sau anestezie generala. Aceste optiuni fac procedura mai tolerabila si relaxanta.
Patogenie
Maselele de minte impactate intra in una dintre urmatoarele categorii:
- impactarea mesioangulara este cea mai comuna forma - 44% si reprezinta angularea inainte a dintelui spre anteriorul gurii
- impactarea vertical 38% apare cand dintii formati nu erup total din gingie
- impactarea distoangulara 6% reprezinta angularea posterioara a dintelui
- impactarea orizontala 3% este cea mai rara forma care apare cand dintele este angulat la 19 grade in lateral crescand in radacina celui de-al doilea molar.
Impactarea mesioangulara este cea mai dificil de extras din maxilar si mai usor de extras din mandibula, in timp ce impactarea distoangulara este mai usor de extras din maxilar si mai greu din mandibula. Frecvent, o masea de minte care a erupt total necesita inlaturarea de os, daca dintele nu iese usor la forceps sau elevatoare. Esecul in inlaturarea osului distal sau bucal in timp ce se extrage un astfel de dinte poate determina fractura tuberozitatii intregului maxilar si ruperea plafonului sinusului maxilar.
Dintii impactati pot fi impartiti dupa felul in care sunt sau nu incarcerate complet in osul maxilar. Daca sunt incarcerate complet este o impactarea osoasa. Daca maseaua de minte a erupt din os dar nu si din gingie este denumita impactarea in tesuturi moi.
In cazul unui numar mic de pacienti tumorile si chisturile apar in jurul dintilor impactati ce necesita extractii chirurgicale. Incidenta estimativa a chisturilo in jurul dintilor impactati e varianta intre 0,001 i 11% cu o incidenta ridicata in cazul pcientilor in varsta.