Implantul dentar

Implantul dentar

2_02Implanturile dentare sunt poriectate in functie de nevoile pacientilor. Dupa o evaluare completa medicul va recomanda tipurile de implanturi pentru fiecare caz, tinand seama de scopul procedurii si de starea tesuturilor parodontale ale fiecarui pacient.


Tipuri de implanturi dentare, dupa amplasare (localizare) 

Prima catogorie a implanturilor dentare se baza pe modul in care acesta este amplasat sau ancorat in maxilar. In plus, in functie de starea osului maxilar, implantul dentar se poate realiza in os, pe os si prin osul maxilarului. 

1. Implantul dentar in osul maxilarului sau intraosos (endosteal ori endosseous)
Implantul in osul maxilarului este cea mai comuna tehnica folosita in implanturile dentare. Acestea sunt amplasate chirurgical direct in os pentru a inlocui radacina a unuia sau a mai multor dinti lipsa, sustinand coroana, puntea sau proteza dentara. In acest caz se pot folosi implanturi de diferite forme de radacina, de la cele late la fome de placa, si inserate printr-o procedura sau doua. 

2. Implantul dentar pe osul maxilarului sau subperiostal 
Acest tip de implant se realizeaza prin plasarea unui cadru de metal plat pe partea de sus a maxilarului, dar mai jos de tesutul gingival. Implantul dentar pe os este folosit atunci cand nu exista o latime sau o inaltime suficienta in osul maxilar. Maxilarul care are o dimensiune redusa nu poate sustine implantul in os. 
Implantul dentar pe os este mai scump comparativ cu implantul in os, deoarece trebuie facut la comanda pentru fiecare pacient in parte. Amplasarea acestui tip de implant se va realiza printr-o "singura interventie chirurgicala" cu ajutorul tehnicii moderne. In caz contrar, procedeul se va efectua in doua etape; unul expune maxilarul la laser si trimite datele la laborator si apoi, inserarea implantului. 

3. Implantul prin intermediul osului (transosseous) 
Acest tip de implant este foarte rar utilizat, datorita interventiei chirurgicale extinse, anesteziei generale si spitalizarii. 
Implantul dentar prin intermediul osului s-a efectuat pe pacientii cu o structura osoasa foarte limitata. 
Procedeul acestui tip de implant implica inserarea chirurgicala a doua tije metalice, mai jos de barbie, prin osul maxilarului pana cand acestea se observa in interiorul gurii. In astfel de caz, se poate atasa proteza dentara. 
Odata cu folosirea grefelor de os de catre medicii stomatologi, sunt permise si alternative precum implntul pe os nefiind necesara interventia extinsa. Medicul va hotari ce implant va folosi si se va baza pe calitatea osului maxilar asupra coroanei, a puntei sau a protezei.