Radiografia dentara digitala

Radiografia dentara digitala

1Asa cum in fotografie tehnologia a evoluat si s-a trecut de la fotografia pe film la cea digitala cu prelucrare pe calculator, si in radiologia stomatologica se incearca trecerea de la filmul conventional la radiografii digitale. In momentul realizarii unei radiorafii diitale se foloseste acelasi tub Roengen si un film micut care seamana cu cel normal, dar setarile aparatului sunt cele care fac diferenta, in cazul nei radiografii digitale expunerea la radiatii fiind mai scurta si doza de radiatii mai mica.

Exista doua mari categorii de senzori digitali care pot inlocui filmul conventional:

A) senzorii CCD (Cf. engl. charge-coupled devices) similari celor din aparatele de fotografiat digitale, atat de banale in ziua de azi si sunt cel mai des utilizati de medici.  Pentru a realiza o radiografie dentara acesti senzori se plaseaza in cavitatea orala in locul filmului fiind conectati printr-un cablu la un calculator. In momentul realizarii radiografiei (expunerii la radiatia X), receptorul va prelua imaginea dintilor si o va transmite calculatorului putand fi vizualizata aproape instant de catre medic.  Acesti senzori exista in prezent si in varianta wireless.

B) placutele de stocare a imaginii ( PSI) care sunt aproape identice ca aspect cu filmele conventionale diferenta fiind ca imaginea se memoreaza pe ele fara a fi vizibila cu ochiul liber, pana in momentul scanarii pentru a putea fi vizualizata pe calculator. Dupa scanare placuta se reseteaza si poate fi utilizata pentru o noua radiografie.
 
De ce ar fi nevoie de radiografii digitale pe care sa le vedem pe calculator?

1. Radiografia digitala aduce pacientului beneficiul unei doze de radiatie mult scazute. Cercetarile în domeniu ale lui Haring si Howarten atesta o reducere a radiatiei de pana la 80% în momentul expunerii senzorului comparativ cu filmele, acest fapt datorandu-se proprietatilor senzorului, care îl fac mult mai sensibil la fotonii radiatiilor X.
 
2. Posibilitatea prelucrarii imaginii pe calculator este, unul dintre cele mai mare avantaje pe care imagistica digitala le are asupra filmului conventional. Producatorii includ în software-ul programelor o gama diversificata de metode de procesare, dintre care: modificarea  contrastului,  inversare a tonurilor de gri,  magnificarea,  colorare artificiala, realizarea de masuratori etc.

3. Calitatea imaginii obtinute. Majoritatea senzorilor digitali existenti in prezent pe piata au o rezolutie a imaginii net superioara filmului conventional ( 12 perechi de linii/mm). Aceasta inseamna ca pe radiografiile digitale medicul poate identifica informatii care nu ar fi fost vizibile pe un film conventional.

4. Economia de timp reprezinta un avantaj esential, mai ales în cazul sistemelor CCD care permit afisarea imaginii imediat dupa expunere. De asemenea, si în cazul sistemelor PSI, chiar daca exista un timp mort între scanarea si vizualizarea imaginii, metoda este semnificativ mai rapida decat developarea conventionala in camera obscura.

5. Este o metoda ecologica in sensul ca nu afectaza mediul. Nu se utilizeaza substante chimice pentru developare si toate tipurile de senzori permit refolosirea lor pentru cateva expuneri entru CCD-uri si alte cateva sute pentru PSI-uri. In schimb daca manevrarea lornu se face cu atentie se pot strica sau zgaria.