Foarte putini oameni viziteaza medicul dentist in vederea unui simplu control de rutina, in timp ce, foarte multi, trec pragul cabinetului stomatologic doar atunci cand au o durere dentara insuportabila, care, de obicei, persista si nu poate fi inlaturata cu medicamentele din farmacii eliberate fara retete. Trei din cinci romani frecventeaza cel putin o data pe an dentistul, iar daca va numarat printre acestia stiti ca inainte de a incepe orice fel de tratament stomatologic, medicul va recomanda mai intai sa efectuati radiografia dentara.
Inainte sa inmanati filmul radiologic medicului dentist este posibil sa va fi aruncat un ochi pe el incercand sa intelegeti ceva, oricat de mic din acesta. De cate ori vi s-a intamplat, in cazul in care nu lucrati in domeniu si nici nu l-ati atins vreodata - nici macar tangential, sa ajungeti sa va minunati de marimea dintilor dumneavoastra si...cam atat?! Intr-adevar, deslusirea unui rezultat de radiografie dentara este aproape imposibila atunci cand nu ai in spate studii corespunzatoare care sa te ajute sa intelegi detaliile din spatele acesteia. Stomatologii sugereaza executarea acestor radiografii dentare pentru a putea prezenta diagnostice cat mai acurate si, in consecinta, pentru a trata afectiunile dentare de care sufera fiecare pacient in parte.
Radiologiile dentare nu sunt altceva decat reprezentari vizuale pe suportul unor filme fotografice si ajuta dentistul sa vada ceea ce in mod normal, cu ochiu liber, nu ar putea sa observe; de pilda: radacinile dintilor si eventualele afectiuni ale acestora (fracturi), dinti/maselele care in nu au spart gingia si a caror pozitie poate fi una nefireasca (maselele de minte), cariile interdentare si cele intradentare. Aceasta procedura este la fel de necesara si atunci cand ni se efectueaza un implant dentar, ni se aplica Radiografia dentară este o imagine, înregistrată pe film fotografic special, a întregii danturi sau, după caz, a unui singur dinte. Aceasta permit detectarea şi evaluarea unor afecţiuni ascunse ale dinţilor care nu se pot vedea cu ochiul liber. Aceasta procedura este realizata, absolut necesar, si in cazul unui implant dentar, a coroanelor, a fatetarilor sau a aplicarii binecunoscutelor aparate dentare.
Atat de necesare, radiografiile dentare pot fi panoramice sau retroalveolare. In timp ce primul tip furnizeaza o imagine a intregului sistem dentar (atat a arcadei de sus, cat si a celei de jos), cel de al doilea tip se concentreaza pe unul, doi dinti asupra carora a fost indicat de catre medicul dentist sa realizam radiologia dentara. O alta clasificare a radiografiilor stomatologice se poate face in functie de suportul clasic sau de cel digital al filmului fotografic, dar si de aparatura utilizata. Avantajul radiografiilor digitale este acela ca, avand in vedere claritatea mare, acestea pot fi maximizate pe calculator si astfel se pot descoperi chiar si cele mai mici nereguli dentare. Alte puncte forte ale acestei proceduri digitalizate sunt timpul mic de realizare (aproximativ 3 minute) si de predare (in format palpabil sau direct pe mail-ul medicului dumneavoastra stomatolog, cantitatea cu mult mai mica a radiatilor - decat in cazul radiografiilor clasice, dar si folosirea unor agenti ecologici pentru developarea filmelor dentare. Datorita radiatiilor mici, acest proceduri se pot efectua si in cazul gravidelor.
Multi medici propun noilor pacienti sa-si realizeze radiologii panoramice pentru a le observa intreaga dentitie si, in functie de problemele acesteia, sa puna la punct un plan. Acesta va contine principalele interventii pe care le va suferi nou-venitul si tot in cadrul acestei discutii vor fi stabilite momentele optime in care se vor efectua procedurile astfel incat pacientul sa fie avantajat. Unii stomatologi recomanda ca dupa efectuarea tratamentului se sa realizeze o a doua radiografie dentara (prima fiind cea intiala, de dinaintea tratamentului) pentru a putea observa corectitudinea cu care a fost abordata afectiunea, dar si pentru a il asigura pe pacient ca totul a decurs normal, fara probleme, iar rezultatul este unul pozitiv.
O componenta esentiala si necesara in vederea rezolvarii problemelor de ortodontie o reprezinta teleradiografia. Fie ca ati vazut in randul celor mici, fie ca ati vazut printre cei mai mari, din ce in ce mai multe persoane opteaza pentru aparatele dentare atunci cand vine vorba de corectarea danturii. Considerate de cativa ca fiind un moft, prezenta acestora este necesara pentru majoritatea oamenilor care apeleaza la astfel de tehnici. Aparatul dentar nu are ca unic scop aranjarea danturii in vederea esteticului, ci, mai mult de atat, rezolva multe probleme care apar atunci cand pozitia dintilor este una nefireasca. Teleradiografia, cu un scop diferit fata de celelalte tipuri de radiografii dentare, are ca tel urmarirea raportului dinti-maxilar-oase craniene si stabilirea unei solutii optime, dar si a unei monitorizari regulate odata ce aparantul dentar este instalat.
Multi pacienti se feresc de efectuarea radiografiilor dentare, indiferent de tipul acestora, din varii motive. Majoritatea au ca ingrijorare principala iradierea, insa nu pun in balanta lucrurile. Este dovedit stiintific ca organiosmul uman este expus radiatiilor in fiecare fi, fie ca acestea sunt atmosferice, terestre sau vin din partea televizoarelor, a telefoanelor mobile si a altor astfel de dispozitive. Cantitatea de radiatie pe care un om o primeste atunci cand este supus unei radiologii dentare este de departe mult mai mica decat ar fi, de pilda, radiatia primita in urma unei conversatii de o ora la telefonul mobil. Vor exista oameni care vor da ca argument frecventa cu care astfel de proceduri sunt cerute de catre medicii stomatologi, fara sa se gandeasca la situatia neplacuta si grava in care ar putea ajunge fara a face astfel de investigatii sau la faptul ca o radiologie stomatologica este efectuata la un interval destul de mare de timp si nu constant, fara a avea un motiv intemeiat, in vreme ce la celurar sau in fata calculatorului/a televizorului petrecem si cateva ore pe zi. Pentru a proteja organismul de radiatiile provenite din radiografiile dentare, corpul pacientului este imbracat intr-un sort de plumb, iar in vederea ocrotirii radiologilor care sunt expusi zilnic acestor radiatii exista o procedura de preventie prin care acestia ies din camera in momentul radiografierii propriu-zise si stau in spatele unei usi sau a unui paravan, de asemenea, de plumb.
O alta ingrijorare a pacientilor este eventuala durere pe care ar putea-o simti in tipul realizarii unei radiografii dentare. Acestia trebuie sa stie ca nu exista dureri, ci poate un usor disconfort capatat in urma pozitionarii filmului fotografic in gura (colturile acestuia si materialul tare pot incomoda pentru cateva minute, dupa terminarea efectuarii radiologiei dentare, pacientul. Inainte sa mergeti in cadrul unui centru de radiologie dentara, teleradiologiilor sau cu orice alt tip de radiografie dentara, consultati intotdeauna medicul stomatolog si stabiliti cu acesta modul in care veti proceda. Nu va prezentati in fata radiologilor cu teama, intrebati si lamuriti orice posibila chestie care v-ar putea incomoda; nu trebuie sa va simtiti rusinati pentru ca sunteti ingrijorati cu privire la sanatatea dumneavoastra.