Radiografiile dentare

Radiografiile dentare

1_13Radiografia dentara este imaginea dintilor, a tesuturilor moi ce inconjoara dintii si a oslui alveolar obtinute cu ajutorul nei expuneri la radiatii X si utilizate pentru a detecta posibile afectiuni ale dintlor sau ale maxilalui si cavitatii orale.

Radiografiile dentare ajuta la identificarea cariilor, a structurilor dentare ascunse (precum maselele de minte) sau a pierderilor de masa osoasa, probleme care uneori nu pot fi observate in cadrul unei examinari stomatologice vizuale.

Tipurile de radiografii dentare cel mai des utilizate sunt:

1. Radiografia cu film muscat: este folosita pentru a oferi imagini ale dintilor din spate (atat cei de sus, cat si cei corespunzatori de jos), precum si ale modului in care acestia se ating in momentul muscarii. Radiografiile cu film muscat pot pune in evidenta cariile dintre dinti, modalitatea de aliniere a dintilor si pierderile de masa osoasa in cazul in care dantura este afectata de infectii sau boli parodontale.

2. Radiografia periapicala: ofera o imagine a intregului dinte, de la coroana acestuia pana la radacina si osul alveolar. Este folosita pentru a detecta problemele dentare care apar sub linia gingiei sau in maxilar, cum ar fi: dinti impactati, abcese dentare, chisturi sau tumori.

3. Radiografia ocluzala: ofera imagini ale arcadelor superioare sau inferioare (cerul gurii si mandibula) si este folosita pentru a identifica dinti care inca nu au erupt, fracturi ale maxilarului, chisturi, abcese, excrescente si leziuni ale cerului gurii.

4. Radiografia panoramica: ofera o imagine a maxilarului, danturii, sinusurilor si articulatiilor temporomandibulare pe acelasi film. Nu ajuta la identificarea cariilor, fiind folosita pentru detectarea unor afectiuni dentare precum dinti impactati, chisturi, tumori, infectii si fracturi.

5. Radiografia digitala: reprezinta o tehnologie noua care preia imaginea cu ajutorul unui senzor, transmitand-o  apoi catre un computer.

De ce sunt utilizate?

-pentru a gasi din  timp, inainte de a avea simptome , diverse afectiuni afectiuni cum ar fi  cariile dentare  sau pierderi  ale masei osoase.

-pentru a depista diverse  anomalii  cu privire la cresterea anumitor dinti sau entru a gasi dintii care au crescut gresit.

-pentru a descoperi tumori sau formatiuni dentare ce pot periclita buna functionare a cavitatii bucale.
-pentru a ajuta la elaborarea unui plan de tratare in cazul obturatiei de canal, pentru proceduri de indreptare sau pentru a ajuta la implanturile dentare.