Radiografiile dentare la copii

Radiografiile dentare la copii

1_14Radiografiile sunt o etapa foarte importanta pentru diagnosticarea si multumita lor anumite probleme descoperite pot pot fi tratate inca de la inceput. Pentru copii, radiografiile se pot folosi pentru monitorizarea cresterii dintilor care erup oferind medicului stomatolog posibilitatea de a diagnostica problemele si de a trata inca de la inceput eventualele afectiuni precum si de a elabora un plan de ratament.

Academia Americana a Dentistilor Pediatri recomanda examinarea cu Raze X la fiecare 6 luni pentru copiii cu risc mare de aparitie a cariilor. In medie, majoritatea dentistilor pediatri recomanda o radiografie o data pe an.

Stomatologii pediatri sunt foarte preocupati de minimalizarea expunerii pacientilor la radiatii. In conditiile de siguranta actuale, cantitatea de Raze X primite in urma unei examinari este foarte mica, iar riscul este neglijabil. Pe scurt, radiografia dentara prezinta un risc mult mai mic decat o problema dentara neidentificata si netratata.

Unitatea de masura pentru dozele de radiatii care ajung în organism este « milisievert» (mSv). Experti ai Colegiului American de Radiologie si ai Societatii de Radiologie din America de Nord apreciaza ca doza maxima admisa de radiatii acumulate pe durata unui an nu trebuie sa depaseasca 20 mSv.

Dintre toate investigatiile cu Raze X, radiografia dentara este cel mai putin iradianta, doza de radiatii emise fiind de numai 0,02 mSv. 

Radiografii digitale


Velvet Dental Primaverii vine in ajutorul pacientilor, oferind tehnologia digitala, ale carei principale beneficii sunt:

-    reducerea si calibrarea dozei de radiatii emise;
-    timp de expunere mai scurt;
-    prelucrarea si arhivarea imaginii obtinute;
-    obtinerea de informatii in timp real;

Avantajele utilizarii unui aparat de radiologie digitala sunt certificate de cercetarile în domeniu, care atesta o reducere a radiatiei de pana la 80% în momentul expunerii senzorului, comparativ cu filmele clasice, acest fapt datorandu-se proprietatilor senzorului, care il fac mult mai sensibil la fotonii Radiatiilor X.

Faptul ca se pot prelucra imaginile pe calculator este un mare avantaj oferit de radiologia digitala. Producatrii includ in pachete si softul necesar programelor care cuprnd o gma diversificata de metode de procesare si preucrare a imaginilor, ca de exemplu: prelucrarea contrastului, colorarea artificiala, masuratorile, magnificarea etc.

 

Senzorii digitali existenti pe piata au o rezolutie a imaginii mult mai mare decat filmul normal, conventional, de unde rezulta faptul ca n cazul radiografiilor digitale medicul poate identifica informatii pe care printr-o metoda conventionala n le-ar fi putut vedea.