Utilizari ale radiologiei dentare

Utilizari ale radiologiei dentare

1_15O radiografie dentara reprezinta imaginea plana a unui organ ce se obtine in urma expunerii zonei de interes la radiatii X. Radiografia dentara pentru tratamentul stomatologic se realizeaza frecvent fiind de cele mai multe ori obligatorie. Radiografiile dentare ajuta de cele mai multe ori la punerea unui diagnostic corect pentru cazul clinic si la alcatuirea planurilor de tratament.  Medicii recomanda radiografiile dentare si uneori le realizeaza chiar ei in cadrul cabinetului sau in anexele cabinetului. In Romania cel mai des se fac radiografii in centre de radiologie. Exista diverse tipuri de radiografii fiecare cu propria destinatie , avantaje si dezavantaje.

Ortopantomograma ( OPG ) - este o reprezentare radiologica panoramica a caviatii orale. Ea furnizeaza pentru medic o imagine de ansamblu a situatiei clinice a pacientului fara a oferi informatii de finete. Ortopantomograma mareste obiectul cu valori cuprinse intre 25-35%. OPG-ul cuprinde ambele arcade dentare si arata destul de precis raportul dintilor cu formatiunile anatomice vecine: sinusuri maxilare, canale mandibulare. Momentul in care se efectueaza de obicei este la inceputul tratamentului, fiind foarte importanta pentru stabilirea unui diagnostic general corect. De multe ori sunt necesare radiografii retroalveolare, mai mici ca dimensiune dar care prezinta informatii mult mai in detalui. Un OPG arata ca imaginea de mai zos. 

Radiografie dentara retroalveolara - imaginea radiologica prezinta doar cativa dinti de pe arcada dentara. Este un tip de radiografie ce ofera informatii precise dar pentru zone limitate ale cavitatii orale. Acest tip de radiografie dentara este indicata in afectiuni dentare solitare ca de exemplu in cazul leziunilor carioase sau pentru verificarea unui tratament. Pacientului i se ataseaza de dinti un mic suport ce cuprinde si filmul radiologic dentar. Asistenta de radiologie dentara roaga pacientul sa stea nemiscat cateva secunde, atat cat este necesar ca pe film sa se inregistreze imaginea radiologica. Filmul se developeaza in cateva minute. Acest gen de radiografie dentara arata informatii detaliate despre zona punctelor de contact dentare. Mai jos este exemplificat acest gen de radiografie dentara. 

Radiografie dentara muscata - imaginea radiologica prezinta doar cativa dinti de pe arcada dentara. Si acest tip de radiografie dentara ofera informatii precise doar pentru zone limitate ale cavitatii orale. Tipul acesta de radiografie dentara este indicata pentru explorarea dintilor vazuti dinspre partea ocluzala a lor. Pacientului i se ataseaza de dinti un mic suport ce are atasat filmul radiologic dentar pozitia fiind de muscare a filmului intre dinti. Aparatul radiologic este pozitionat undeva deasupra capului pacinetului. Asistenta de radiologie dentara roaga pacientul sa stea nemiscat cateva secunde, timp necesar ca pe film sa se inregistreze imaginea radiologica. Filmul se developeaza in cateva minute.

Radiografie dentara digitala plana ( in doua dimensiuni ) - este cea mai noua modalitate de realizare a radiografiei dentare. Datorita volumului redus al aparatului radiologic dar si al cantitatii de radiatii poate fi folosit langa scaunul dentar. Acest lucru faciliteaza tratamentul si mai ales verificarea etapelor terapeutice. Filmul dentar este inlocuit cu un senzor ce are aspect de film dentar. Acesta capteaza imaginile radiologice si le transmite catre un calculator ce ulterior le afiseaza pe un monitor. Avantajul major ale acestui tip de aparat il reprezinta ergonomia.

 

 

Neajunsul major al radiografiei dentare este vizualizarea in doua dimensiuni a structurior tridimensionale. In ultimii ani s-au dezvoltat sisteme de radiologie digitala, oferind avantajul folosirii unei doze de radiaii mici dar si posibilitatea de a inregistra imagini in format electronic, ajutand astfel transformarea acestora in imagini 3D a zonei radiografiate.